Tips & råd

I alla situationer där man kommer i kontakt med nya människor, på internet, är det sunt att ha ett visst försiktighetstänk. Här är några saker som är bra att tänka på när man interagerar med andra personer på dejtingtjänster.

 1. Ge aldrig pengar till någon
  Om en person ber om pengar är det ett tydligt varningstecken – avsluta kontakten och sök efter nya singlar. Genom att rapportera profilen till dejtingsajten, ger du dem möjlighet att kontrollera profilen.En pengaförfrågan kan också vara indirekt. Exempelvis kan personen påstå att hen av olyckliga omständigheter är fast i ett annat land än sitt hemland och behöver pengar eller hjälp med att betala en flygbiljett för att kunna resa hem. Det kan också handla om finansiering för ett medicinskt ingrepp. Det händer också att bedragare kommer med investeringsförslag.

  Ta heller aldrig emot pengar till ditt konto, hur lockande det än må vara.

 2. Kommunicera på dejtingtjänsten
  Byt inte kommunikationsform till e-post, Facebook eller annan chattklient för tidigt. Dels för att du röjer din identitet, dels för att när du lämnar dejtingtjänsten blir du bortkopplad från de säkerhetsanordningar som finns på plats.
 3. Blockera besvärliga användare
  Om en medlem verkar misstänkt eller stör dig, blockera genast medlemmen.
 4. Se upp med för privata bilder
  Visa inte alltför utlämnande bilder på dig själv, som skulle kunna missbrukas av någon. Det är inte trevligt om sådana bilder senare skulle dyka upp på andra sidor eller på något sätt användas emot dig.
 5. Skydda din anonymitet
  Använd sunt förnuft och vänta tills att du känner dig trygg med en person innan du lämnar ut uppgifter som kan kopplas till dig personligen såsom: ditt namn, din adress, ditt telefonnummer, din e-postadress. Sådan information ska du inte heller lämna ut i dejtingprofilen eller i dina första meddelanden. Det är viktigt att du känner dig trygg med en person innan ni har kontakt vid sidan om dejtingsajten. Många ger sitt telefonnummer innan en dejt – vilket förstås kan vara praktiskt – men tänk på att den andra då också kan kontakta dig senare, även om du inte vill det. Vissa väljer att använda ett oregistrerat kontantkort för ändamålet.
 6. Var misstänksam om någon snabbt blir för personlig/engagerad
  Innan ni träffas på riktigt att det bra att ha pratat en del på dejtingtjänsten. Om du märker att din nya vän väldigt snabbt blir oväntat förtrolig eller engagerad, redan innan ni ens har setts, så bör du se det som en varningssignal.
 7. Ifrågasätt inkonsekvent information
  Ifrågasätt uppgifter som verkar osanna. Om en person exempelvis är 23 år och påstår sig vara doktor, är det antagligen något som inte stämmer. Var vaksam på om din flört inte är konsekvent. Det kan vara att profiluppgifterna inte verkar stämma, att bilderna inte ser ut att vara från landet där hen borde befinna sig – eller kanske inte ens är på samma person.
 8. Begär att få se minst en bild
  De allra flesta som är någorlunda seriösa med sin nätdejting brukar ha åtminstone en bild i dejtingprofilen. Om du har kontakt med en person som saknar en bild, bör du fråga efter att få se minst en. Dra öronen åt dig om personen ger bortförklaringar såsom ”min webb- mobilkamera är trasig”.
 9. Ordna videoträff om du är tveksam
  En del föredrar att ha haft en videoträff, på till exempel Skype, innan första mötet. Till skillnad från på dejtingsajternas meddelandesystem, går det där att se personens mimik, kroppsspråk och höra personens röst. Vill du skydda din identitet, kan du skapa ett särskilt konto för syftet, på till exempel Skype, och ringa från det.
 10. Skynda inte – bara för att den andra personen vill
  Känn dig aldrig tvingad att gå på en dejt bara för att den andra personen vill. Låt det gå framåt i ett tempo som känns rätt för dig och träffas först när du känner dig trygg med personen.
 11. Träffas på en allmän plats
  När ni haft kontakt på dejtingsajten kan det kännas som att ni känner varandra – men det gör ni inte. Vid första dejten, träffas på en offentlig plats där du känner dig trygg, och dit du enkelt kan ta dig på egen hand. Träffas inte hemma hos någon av er, och bli inte upphämtad av personen du ska träffa. Genom att i förväg bestämma att ni bara ska träffas under någon timme, slipper ni båda genomlida flera timmar tillsammans om det skulle kännas helt fel.
 12. Använd välkända sajter
  Större dejtingsajter har mer fungerande affärsmodeller och därmed mer resurser till att kontrollera misstänkta dejtingprofiler.