Resurser

Det finns mycket resurser om romansbedrägerier på internet. De flesta är på engelska, men informationen är även värdefull för svenskar då bedragarna många gånger agerar på ett snarlikt sätt. Här nedan finns en rad länkar till andra webbsidor.

Resurser relaterade till bilder

För att inte avslöja hur de ser ut använder dejtingbedragare ofta stulna bilder. Inte sällan är bilderna av fotomodellkaraktär för att bedragaren ska kunna locka till sig så många kontakter som möjligt. Men på internet finns det bildsökfunktioner som kan användas för att se om en bild redan finns publicerad på internet.

Det händer även ofta att personer har profilbilder som visar dem vid en mycket yngre ålder än vad verkligheten visar, så be att få se flera bilder. Om de INTE har en bild så bör man vara lite misstänksam och efterfråga bilder. Och om personen mot all förmodan inte äger någon mobil, kamera eller har någon bild på sin dator, kan han eller hon be någon vän ta ett foto.

Det finns flera fotosökmotorer på internet.

Här är sidor där du kan ladda upp en bild för att se om ett foto använts av bedragare tidigare eller förekommit på andra sidor.


Du kan även ladda upp en bild och se om det blivit ändrad/manipulerad (s.k ”fotoshoppad”) T.ex att ursprungsbilden egentligen är en skärmbild. Bilder innehåller mycket information, s.k metadata.

Forum & Communities

Det finns flera forum där dejtingbedragare diskuteras.

Facebookgrupper

Det finns även Facebookgrupper där dejtingbedragare diskuteras.

Söktjänster för namn, e-post, användarnamn etc.

Det finns söktjänster där man kan kolla upp E-postadresser, Namn, Användarnamn etc.

Detektivbyråer och bakgrundsundersökningar

Detektivbyråer och företag som gör bakgrundsundersökningar.

Länkar, Resurser, Listor

Detektivbyråer och företag som gör bakgrundsundersökningar.

Videoreportage