Artiklar

Flera tidningsartiklar har publicerats om dejtingbedrägerier. Vill man förstå hur bedragarna agerar är det nyttigt att läsa sådana. Här visas en rad artiklar där personer som varit med om romansbedrägerier ger sina berättelser.

Babben Larsson om bedrägeriförsöket: Saker som inte stämde

Babben Larsson gav sig ut i dejtingdjungeln online.
Där blev hon utsatt för ett bedrägeriförsök.
– Han hade inga vänner på Facebook, det är en stor varningssignal, säger hon i ”Skavlan”.
Till artikeln

Dejtingbluffar – så dejtar du säkert på nätet

Om du tror att det är populärt med nätdejtingtjänster – har du helt rätt. 49 miljoner amerikaner har använt en sådan tjänst, enligt Statistic Brain Research Institute.
Till artikeln

Larmet: Bedrägerier genom Tinder ökar

Antalet romansbedrägerier via appar som Tinder har ökat, rapporterar SvD. 77 procent av anmälarna uppges vara kvinnor – och för många drabbade blir utfallet en tragedi.
Till artikeln

Trodde han skulle på dejt – rånades av liga

En man i Borlänge trodde att han hade bestämt träff med en kvinna som han träffat på internet, men i stället lurades han till mötesplatsen av fyra män som överföll honom en natt i augusti, skriver Dalarnas Tidningar.

Till artikeln

Så luras kärlekstörstande nätdejtare av bedragare

Kvinnor lockas av falska militärer. Män av vackra kvinnor. Kolla klippet för att se hur bedragarna går till väga när de lurar sina offer.

Till artikeln

Alla Hjärtans Dag: Se upp för kärlekssvindlare

Dejtingbedrägerier görs ofta på nätet, på Facebook eller på olika dejtingsajter. Bedragarna utger sig ofta för att vara ”en soldat posterad utomlands”, eller ”en ingenjör som ofta reser utomlands” eller något liknande.

Till artikeln

Dejtingsajter varnar för nätbedragare

Sara, 37, är inte ensam om att ha fallit offer för en bedragare på en dejtingsajt. Efter gårdagens artikel har ett dussintal andra kvinnor hört av sig till Expressen med historier om utländska uppvaktare som plötsligt hamnat i penganöd.

Till artikeln

”Anton” sol- och vårade kvinnor på miljonbelopp

Mannen i 30-årsåldern gömde sig bakom den falska Tinderprofilen ”Anton, 30”. Han lyckades sol- och våra elva kvinnor på fem miljoner kronor
Nu döms han till fängelse i fyra år och sex månader för grovt bedrägeri.

Till artikeln

Tinder-svindel ger fängelsestraff

I Danmark har en man dömts till två och ett halvt års fängelse efter att ha ljugit för 25 kvinnor han träffat på dejtingappen Tinder. Mannen har utgett sig för att vara dödligt sjuk i cancer och sagt sig behöva en dyr behandling utomlands.

Till artikeln

Hur man genomskådar en dejtingbedragare

En långvarig kontakt med en dejtingbedragare är inget man är stolt är över. Snart är det alla hjärtans dag och säkerligen kommer fler relationssökande personer bli blåsta på både små och stora summor. Vilka är de vanligaste sättet att blåsa intet ont anande människor på dejtingsidor?

Till artikeln

Marianne föll för kärleksbedragaren: ”Han väckte så mycket känslor”

Marianne, 53, hade nästan gett upp om att hitta någon på nätet när hon träffade den perfekte mannen. Stephen tog henne på en känsloresa, men ville inte åt hennes hjärta – utan hennes bankkonto.

Till artikeln

Brända på nätromanser med militär – kvinnor blåsta på över en miljon kronor

Polisen i Värmland utreder flera fall av misstänkta bedrägerier på nätet. De drabbade är kvinnor som betalt stora belopp till ”drömmän” de fått kontakt med på nätet. ”De känner sig väldigt lurade och desillusionerade”, säger polisen Eva Maria Hallgren till SVT Värmland.

Till artikeln

Polisen varnar för nätromanser – kvinnor luras på upp till en miljon

Polisen i Värmland utreder en handfull fall där kvinnor har inlett kärleksrelationer med personer på nätet, och sedan lurats att skicka stora summor pengar utomlands. – De mår inte bra, de känner sig väldigt lurade och desillusionerade, säger polisen Eva Maria Hallgren.
Till artikeln

My, 41, blåst på 40 000 av kärleksbluffare

My från Åstorp trodde att hon hittat mannen i sitt liv och snart skulle de gifta sig. Men allt slutade i katastrof.
Nu är hon lurad på både kärleken och över 40 000 kronor. – Jag är helt slut och kan inte betala min hyra och min telefonräkning, jag har varit så dum. Det är pinsamt, säger hon.
Till artikeln

Polisen: ”Att bli bedragen ger skamkänslor”

Flera norrbottningar drabbas årligen av romansbedragarna – och mörkertalet är stort. ”Att bli bedragen ger skamkänslor. Därför anmäler man inte”, säger Mats Ekman, Norrbottenspolisen.
Till artikeln

Psykolog: Romansbedragarna kan vara psykopater

En del av dem som begår avancerade romansbedrägerier har psykopatiska personlighetsdrag och de jobbar hårt för att få personen de lurar att lita på dem, berättar Pär-Anders Granhag, professor i psykologi.
Till artikeln

Så luras kärlekstörstande nätdejtare av bedragare

Kvinnor lockas av falska militärer. Män av vackra kvinnor. Kolla klippet för att se hur bedragarna går till väga när de lurar sina offer.
Till artikeln

Lurad på 21 miljoner på dejtingsajt

Akta er för bedragare på dejtingsajter. Den varningen går Londonpolisen ut med sedan två män dömts för att ha lurat till sig 1,6 miljoner pund (motsvarade drygt 21,1 miljoner kronor) av en kvinna de mött på en dejtingsajt.
Till artikeln

Ystadsbo lurad på dejtingsajt

En ung man fick kontakt med en kvinna på en dejtningsajt för två månader sedan. Nu har han polisanmält att hon lurat honom föra över sammanlagt ett sexsiffrigt belopp till henne.
Till artikeln

Eva-Maria lurades av bedragare på dejtingsajten: ”Viktigt att förlåta”

Eva-Maria Hedin träffade en öppen och trevlig man på nätet och trodde att de byggde upp en relation. I själva verket var han en bedragare som lurade henne på pengar.
Till artikeln

Blev lurad på 1.5 miljoner kronor på dejtingsajten

De båda Malmöborna hoppades att de funnit kärleken via dejtingsajten Match.com. I själva verket blev båda sol- och vårade på hundratusentals kronor. – Det var otroligt jobbigt. Jag har försökt lägga det bakom mig, säger en kvinna i 60-årsåldern.
Till artikeln

Eva-Maria blev lurad av dejtingbedragaren

När Eva-Maria Hedin, 55, träffade en man på nätet kom de snabbt nära varandra. Men plötsligt dök frågan om pengar upp – och hon blev lurad. – Jag visste att jag gav mig in i ett vågspel, säger Eva-Maria Hedin. Nu har hon och en väninna släppt romanen ”Scam story”.
Till artikeln

Bedragare på Tinder lurade Åsa på 140.000 kr

I våras började Åsa prata med en okänd man på dejtingappen Tinder. Fyra månader, otaliga sms och telefonsamtal senare hade han lurat henne – på över 140.000 kronor. Nu vill hon varna andra. – Jag skäms. Jag ville hjälpa den här personen men i stället fick jag en dyr läxa.
Till artikeln

Sol-och-vårare på Tinder får fängelse

32-årigen stal en identitet och började ragga upp kvinnor på nätet. Nu döms mannen till 1 år och 4 månaders fängelse för flera fall av bedrägerier och ID-kapningar av Södertörns tingsrätt.
– Det är bra att han döms så att han inte kommer ut direkt och gör om det mot någon annan tjej, säger en av 32-åringens offer.
Till artikeln

Falska ”amerikaner” lurar äldre på nätet

Kvinna blåstes på en miljon av falsk ”amerikan” på nätet. Den vänlige amerikanen charmade den skånska kvinnan på Facebook till den grad att hon förde över en miljon kronor åt honom. Sedan hörde han aldrig av sig igen och nu varnar polisen för de fräcka bedragarna som siktar in sig på kvinnor.
– Det är inte alltid kärlek de är ute efter. Ofta är det pengar, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen. Kvinnor pekas ut som måltavlor för de förslagna bedragarna som härjar på nätet. De tar kontakt med kvinnorna via Facebook och förmår offren att föra över pengar åt dem.
Till artikeln

Flera överfall efter falska dejter via dejtingappen Grindr

På kort tid har flera personer överfallits i Uppsala efter att ha stämt träff via dejtappen Grindr. En man har blivit brutalt knivhuggen och en annan bunden i sin bil,skriver Uppsalatidningen. – Tillvägagångssättet är likartat. Ett falskt konto läggs upp på den här dejtingappen och sedan kontaktas rån­offren där de luras till ett möte. Det här är ett enkelt sätt för rånarna att lura sina offer. Jag arbetar med tre fall som skett på liknande vis, säger Thomas Bälter Nordenman, åklagare. Han misstänker att mörkertalet är stort.
Till artikeln

Så undviker du kärleksbedrägeri på nätet. ”Singelforskaren” vet varför vi trillar dit

Andreas Henriksson, ”singelforskare” vet varför vi trillar dit – Man måste ha en grundläggande tillit, annars blir det svårt att dejta. Och då finns det goda förutsättningar för den som vill luras, säger Andreas som doktorerat på singellivet vid Karlstads Universitet. – Längden på en konversation behöver inte nödvändigtvis inte betyda att en person inte bedrar. Vi har en norm om att långvariga konversationer innebär att vi har något genuint på gång. Men jag tror man måste se bakom det, säger han.
Till artikeln